Dec 212013
 

Γιατί πολιτική οικολογία;

1. Σήμερα μπορεί να είμαστε δικαιολογημένα απορροφημένοι από την οικονομική κρίση, όμως η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα είναι πώς θα συνταιριάξει η ευημερία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως η κλιματική αλλαγή, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα το ανθρώπινο είδος.

2. Από την άποψη αυτή, η πολιτική οικολογία είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση του 21ου αιώνα. Ξεπερνά, αλλά και γονιμοποιεί όσα πρόσφεραν τα μεγάλα πολιτικά ρεύματα του 19ου και 20ού αιώνα: ο συντηρητισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός. Το ζήτημα δεν είναι πια αν οι «πράσινοι» είμαστε δεξιοί ή αριστεροί, αλλά πώς η δεξιά και η αριστερά θα γίνουν έγκαιρα όσο πιο «πράσινες» γίνεται.

 

Γιατί Ομοσπονδιακή Ευρώπη;

3. Απαραίτητος όρος για να αντιμετωπίσουμε παραγωγικά ως άτομα, κοινότητες και έθνος τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι η οργανική μας ένταξη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι το μόνο που δίνει προοπτική σε μας και στα παιδιά μας. Η ΕΕ ήδη συνεισέφερε σημαντικά προς την Ελλάδα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της προάσπισης της ειρήνης, της ανάπτυξης υποδομών. Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης και της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης: με υπερεθνικό εκλογικό σώμα, άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών οργάνων, λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η επιστροφή στα κράτη-έθνη, που πρεσβεύουν πολλές κατεστημένες δυνάμεις, σημαίνει επιστροφή στους παλιούς ευρωπαϊκούς εφιάλτες – εξουθενωτικό οικονομικό ανταγωνισμό, ξέφρενο εθνικισμό, πόλεμο και αυταρχισμό. Με πολύ χειρότερους οικονομικούς, δημογραφικούς και γεωπολιτικούς όρους: το 2030, καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα ανήκει στους G8!

Γιατί Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα;

4. Η σημερινή οικονομική κρίση της χώρας μας οφείλεται στις ατέλειες της οικοδόμησης της ευρωζώνης, αλλά κυρίως στην εγχώρια πολιτική, εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στον οικονομικό αλλά και στον πολιτιστικό τομέα.

Το ξεπέρασμά της κρίσης χρειάζεται πρώτα μια ελληνική οικονομία με πολλές ισχυρές,

καινοτόμες, βιώσιμες και παραγωγικές επιχειρήσεις ιδιωτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Η πρόοδος θα είναι ταχύτερη, αν αποδείξουμε έμπρακτα ότι περιβαλλοντική προστασία και ευημερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

5. Η άνθηση μιας νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος που να ρυθμίζει και να ελέγχει τη λειτουργία της -κι ένα κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει υγεία, ασφάλεια, παιδεία, μετακινήσεις και στέγαση ποιότητας σε όλους με πλήρη εξασφάλιση στους πιο αδύναμους. Στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας απαιτείται ριζική αλλαγή οπτικής και νοοτροπίας που να απελευθερώνει και να προωθεί τις δημιουργικές και καινοτόμες δυνάμεις τις χώρας, τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα.

6. Η μετάβαση από το σημερινό μεταπολιτευτικό υπόδειγμα στη νέα Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα χρειάζεται τομές και ρήξεις. Η προωθητική δύναμη των αλλαγών του 1974 έχει εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες. Χρειάζεται μια Νέα Μεταπολίτευση, με ριζική μεταφορά πόρων και εξουσίας από τη διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία και την αργομισθία προς τη βιώσιμη, παραγωγική οικονομία. Από τα αδήλωτα στα δηλωμένα εισοδήματα. Από τους «ημέτερους» τους «διαπλεκόμενους» και τις συντεχνίες σε κατηγορίες του πληθυσμού που “ξέχασε” η μεταπολίτευση, όπως τις γυναίκες και τα παιδιά.

Χρειάζεται μια μετακίνηση από το αποκλειστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ατομικών αγαθών στη διεκδίκηση των δημόσιων αγαθών. Χρειάζεται μια ριζική μεταστροφή από τη λεηλασία του περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον είναι αναγκαία και επιτακτική η καταπολέμηση όλων των διακρίσεων με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στις διεργασίες της κοινωνικής ζωής.

Γιατί μακρά πορεία μέσα στους θεσμούς;

7. Η πολιτική οικολογία είναι η παράταξη του διαλόγου, των προγραμματικών συνεργασιών και της εφαρμογής. Είμαστε η παράταξη των πολιτών και των λύσεων. Συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι σημαίνει πρόταση διακυβέρνησης εδώ και τώρα.

8. Η σημερινή Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία μείζονα προβλήματα:

— τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού εντός της ευρωζώνης,

— την εποικοδομητική διέξοδο από την κρίση προς την Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα,

—τη δημιουργία μιας Νέας Μεταπολίτευσης κοινωνικά και διαγενεακά δίκαιης.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα «για δυνατούς λύτες». Για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που προκρίνουμε χρειάζεται συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχουν απλές επιλογές ή λύσεις. Χρειάζεται αυτογνωσία, ψυχραιμία και περίσκεψη· προσήλωση στους στόχους· ικανότητα να επιλέγονται οι σωστές προτεραιότητες σε κάθε συγκυρία. Χρειάζεται κοντολογίς μακρά πορεία μέσα στους θεσμούς.

Γιατί νέο κόμμα;

9. Καλούμε σήμερα όλους όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο χώρο πολιτικής έκφρασης της Ευρώπης και της Οικολογίας. Τους καλούμε να δώσουν το παρών στο κοινό μας εγχείρημα. Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι ένα συμβατικό κόμμα μελών. Θα είναι ένα κόμμα που θα δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέλη και φίλους του χώρου, τη δυνατότητα να κρίνουν με άμεσο τρόπο τις προγραμματικές θέσεις τους -και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.

10. Για πολύ καιρό οι πολίτες βρεθήκαμε στο περιθώριο της πολιτικής. Μας ήθελαν πολιτικούς πελάτες, φωνασκούντες οπαδούς, παθητικούς ψηφοφόρους. Αλλά η πατρίδα, η δημοκρατία, το μέλλον μας -κι εκείνο των παιδιών μας- χρειάζονται πια περισσότερα. Τα προβλήματά μας είναι πολύ κρίσιμα και δυσεπίλυτα για να τα εμπιστευθούμε στους πολιτικούς που γνωρίσαμε. Η οικοδόμηση της νέας Ευρωπαϊκής Βιώσιμης Ελλάδας είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των εμπεδωμένων συμφερόντων.

 Posted by at 1:16 am