Aug 302010
 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προνομιακό πεδίο παρέμβασης για τον οικολογικό χώρο. Το περίφημο σύνθημα της οικολογίας «σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά», εδώ εφαρμόζεται πέρα για πέρα. Υποστηρίζουμε πως οι «οικολόγοι πράσινοι» (ΟΠ), με σεβασμό στις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες τους, οφείλουν να προωθούν τις υπάρχουσες ρεαλιστικές λύσεις για την αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών, της πόλης και του βιώσιμου περιβάλλοντος.

Ο δήμος της Αθήνας αποτελεί την καρδιά της πρωτεύουσας, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Πρόκειται για μια πόλη με ζωντάνια και δυνατότητες, αλλά και με οξύτατα προβλήματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση και τη διαφθορά, το αστικό περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή.

Όσο και αν είναι φυσικό η κατάκτηση του δήμου της πρωτεύουσας σε όλες τις χώρες να αποτελεί κεντρικό πολιτικό διακύβευμα, στην Αθήνα το φαινόμενο έχει πάρει ακραίες διαστάσεις. Επί είκοσι πέντε περίπου χρόνια τώρα ο δήμος Αθηναίων χρησιμοποιείται από τα κόμματα ως χώρος προβολής διαφόρων κεντρικών κομματικών στελεχών τους.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις γενικότερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ο δήμος της Αθήνας έγινε κέντρο ανεύθυνης οικονομικής διαχείρισης, αντιδημοκρατικής λειτουργίας, διάθεσης των ελεύθερων χώρων της πόλης στην αυτοκίνηση. Ο δήμος Αθηναίων τάσσεται μονίμως κατά της διατήρησης των ελευθέρων χώρων και του πράσινου, κατά των μέσων μαζικής μεταφοράς, της πεζοπορίας και της ποδηλασίας, υπέρ των «μαφιών» της καθαριότητας, κατά της υγιεινής των δημοτών.

Ως κάτοικοι αυτής της πόλης αισθανόμαστε ότι η τύχη της μας αφορά και εδώ και αρκετό καιρό προβληματιζόμαστε γύρω από το ζήτημα μιας ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές.

Στις τοπικές εκλογές τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία και σηματοδοτούν τη φυσιογνωμία της παρέμβασης. Η μόνη ελπίδα γι’ αυτή την πόλη είναι στις εκλογές να βγει μπροστά ένα ανεξάρτητο -μη κομματικό- ψηφοδέλτιο που να απαρτίζεται από ανθρώπους ευρέος φάσματος, που θα τους ενώνει κοινή αντίληψη για την πόλη και τη διοίκησή της. Μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που θα συγκεντρώνει υποψηφίους που είναι γνωστοί κυρίως ως ενεργοί πολίτες -ασχέτως αν ενδεχομένως ανήκουν και σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό. Πρόσωπα που ο καθένας και η καθεμιά, με την έως τώρα δημόσια παρουσία του/της, σηματοδοτούν κάτι συγκεκριμένο για την πόλη, και -πάνω απ’ όλα- είναι γνωστά για την ακεραιότητα και εντιμότητά τους.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν ότι οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία προτιμούν για το δήμο μη κομματικό υποψήφιο.

Μέσα σε αυτή τη λογική είναι πολύ ελπιδοφόρο που ο κ. Γιώργος Καμίνης, μέχρι τώρα «συνήγορος του πολίτη», φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πρόταση να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας. Από τη θητεία του ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής έχει δώσει δείγματα γραφής για τη σοβαρότητά και εντιμότητά του αλλά και για την πραγματική του φροντίδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το τι Αθήνα θέλουμε εξαρτάται βέβαια από το συγκεκριμένο δημοτικό πρόγραμμα που θα προκύψει. Και ως «οικολόγοι-πράσινοι» θέλουμε μια πόλη με βιώσιμο αστικό περιβάλλον και έχουμε ήδη αφιερώσει συγκεκριμένη εργασία πάνω σε αυτό. Όμως για την υλοποίηση και του καλύτερου προγράμματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια δημοτική αρχή έντιμη και με πραγματική διάθεση να κάνει τη ζωή του πολίτη καλύτερη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Γιώργος Καμίνης έχει τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Ελπίζουμε ότι τόσο οι «οικολόγοι-πράσινοι» ως σύνολο, όσο και το ΠΑΣΟΚ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στην πρόταση της «δημοκρατικής αριστεράς» για αυτήν την υπερκομματική υποψηφιότητα.

Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Κωνσταντίνος Κατώπης, Παναγιώτης Μίχας, Νίκος Μυλωνάς, Νίκος Ράπτης