Jun 172013
 
  • GreenFlowΟ «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ έγινε με τρόπο αυταρχικό. Η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή με Διατάγματα, είναι αυταρχική διακυβέρνηση με δημοκρατικό μανδύα. Πλήττει ευθέως την Δημοκρατία και διαφωνούμε κάθετα. Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Εξ άλλου, ο Σαμαράς που κατηγορεί για αδράνεια τον Μανιτάκη, τι έκανε γι’ αυτό επί ενάμισι χρόνο; Όταν για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις θέσεις ευθύνης είχε συμφωνήσει με το 5-2-1, τι ακριβώς μεταρρύθμιση έκανε; Γιατί δεν αντιτάχθηκε στο πελατειακό κράτος; Δεν πιστεύουμε ότι σαν άλλος Σαούλ είδε στον δρόμο για την Δαμασκό το φως της μεταρρύθμισης και ξαφνικά έγινε πιστός της. Εχουμε κάθε δικαίωμα να καταγγέλουμε την πράξη του σαν πράξη εκτροπής και ταυτόχρονα δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνηστα παχιά λόγια περί μεταρρύθμισης. Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ είναι δύναμη του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος και δύναμη αδράνειας.

  • Η ύπαρξη δημόσιων μέσων ραδιοτηλεόρασης προβλέπεται από ένα από τα δεκατρία πρωτόκολα της Συνθήκης του Άμστερνταμ (1997), ως εκ τούτου είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «…το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα κράτη μέλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς καιμε την ανάγκη να διασφαλίζεται η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης…»

  • Τεράστια ευθύνη φέρουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επιδιώκουν το status quo. Eνα χρόνο τώρα απρόθυμoι να προωθήσουν την πραγματική αλλαγή, δεν συγκρούονται με τα συντεχνιακά συμφέροντα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

  • Η ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και η μετάβαση σε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από όλες τις δυσλειτουργίες της προηγούμενης κατάστασης είναι απολύτως αναγκαία.

  • Η ΕΡΤ με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων χαρακτηριζόταν από ένα καθεστώς αδιαφάνειας, διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων, συχνά μη αντικειμενικής ενημέρωσης και σπάταλης. Σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, που η ανεργία έχει φτάσει στο 27%, θεωρούμε ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα η ύπαρξη δημόσιων οργανισμών με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά λειτουργίας. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η άμεση εξυγίανση της ΕΡΤ.

  • Την ίδια κατάσταση είχε καταγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τώρα δημαγωγεί και, για άλλη μια φορά, βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Προτείνουμε:

Α) Τις αμέσως επόμενες ημέρες επιτροπή Σοφών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταλήξουν στο κατάλληλο οργανόγραμμα με βάση την πρόταση Μόσιαλου.

Β) Να προκηρυχθούν προσλήψεις για τις απαιτούμενες θέσεις από μηδενική βάση. Οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια κατά ειδικότητες. Το όχημα και ο εγγυητής να είναι το ΑΣΕΠ, το οποίο μέχρι τώρα τήρησε την αντικειμενικότητα και γι’ αυτό τα κόμματα προσπάθησαν να το απαξιώσουν και να το αποδυναμώσουν.

Γ) Ένα από τα κριτήρια μπορεί να είναι και η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και συνεπώς δικαίωμα σε μια θέση εργασίας ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟΣ, τεχνικός, διοικητικός, δημοσιογράφος, κηπουρός κλπ.

Δ) Αυτά πρέπει να δρομολογηθούν ταυτόχρονα με την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έστω και με νέα μορφή, υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από πρόσωπα της Κοινωνίας των Πολιτών κοινής αποδοχής και εγνωσμένου κύρους.

Ε) Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ προτείνουμε να ολοκληρωθεί σε 20 μέρες. Ο χρόνος είναι υπερεπαρκής. Σε 20 μέρες γίνονται βουλευτικές εκλογές και εκλέγουμε Κυβέρνηση , άρα το Κράτος μπορεί σε αυτό το χρονικό διάστημα να τελειώσει τις αδιάβλητες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

ΣΤ) Το σύνολο των αλλαγών και η νέα Δημόσια ΕΡΤ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τέλος Αυγούστου.

Τέλος, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ΕΡΤ, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι μια σειρά από οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα θα διογκωθούν, θα πληγεί ο τουρισμός και θα τεθεί πάλι σε κίνδυνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

 Posted by at 1:09 am