Sep 092012
 

Το δελτίο τύπου της 7/9/2012 με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου Ντράγκι (Draghi) συμπυκνώνει μέσα σε λίγες γραμμές την πολιτική αντίληψη που έχει κυριαρχήσει στους «οικολόγους πράσινους» (ΟΠ) και προφανώς σχετίζεται με τη σημερινή κατάσταση και απήχηση του κόμματος. Η παρακάτω φράση-φράση ανάλυση της -πέρα από τη σκωπτική διάθεση της- θέλει να αποτελέσει μια συνεισφορά στον προσυνεδριακό διάλογο. Ας το πιάσουμε από την αρχή λοιπόν!

Τίτλος: «”Καρότο και μαστίγιο” αντί για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» Ενδιαφέρον, κάτι θέλει να πει, μόνο που δεν το λέει παρακάτω. Φαίνεται σαν άλλος να έγραψε τον τίτλο και άλλος το κείμενο!

«Το εργαλείο επαναγοράς των ομολόγων μέσω της ΕΚΤ, αίτημα που εδώ και πολλούς μήνες εκφράζεται…» Από ποιους; Εμείς το θεωρούμε σωστό ή λάθος; Πριτς που θα σας πούμε!

«…ανακοινώθηκε με μοιραία καθυστέρηση…» Δηλαδή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, άρα μάλλον σωστό το θεωρούμε, αλλά δε θέλουμε να το πούμε! Μήπως για να μη φανούμε με την «ευρωπαϊκή ελίτ» που λέει κι ο Τσίπρας;

«…ως σανίδα σωτηρίας λίγο πριν τον πνιγμό του ευρώ.. Περίτεχνο λεκτικό σχήμα που ενώ φαινομενικά αναδιατυπώνει μια κοινή (ακόμα και για τον Ντράγκι!) παραδοχή, κλείνει το μάτι στο «κόμμα της δραχμής» υπονοώντας ότι ο «πνιγμός του ευρώ» είναι αναπόφευκτος (προσέξτε και το «μοιραία καθυστέρηση» παραπάνω!)

«Όμως, παρά τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Μ. Ντράγκι, η χώρα μας περιμένει πάλι πρώτα τη γνωμάτευση της τρόικας» Αφού «καθαρίσαμε» με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, επανακάμπτουμε στην επαρχιώτικη οπτική. Γιατί, ρε παιδιά, μας είπε κανείς ότι για πάρτη μας έγινε όλο αυτό το πανηγύρι;

«Η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται για μια ακόμα φορά με σηκωμένα τα χέρια και όχι τα μανίκια, όπως προεκλογικά υποσχόταν» Έτσι εξηγείται! Δεν το είπε κανείς, αλλά ήταν μια ωραία γέφυρα για να βαρέσουμε ξανά-μανά την «τρικομματική κυβέρνηση» μην τύχει και διαφύγει κανενός ότι εμείς είμαστε -ο κόσμος να χαλάσει- στην «αντίπερα όχθη».

«Η εκπρόσωπος τύπου των ΟΠ, Ζωή Βροντίση, δήλωσε σχετικά» Κρατήστε αυτό το «σχετικά»…

«Οι ΟΠ δεν εκφραζόμαστε από την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων του σήμερα…» Ποιες είναι οι «δύο ταχύτητες»; Βοράς-νότος μάλλον… Ασαφές.

«…αλλά αντίθετα…» Το αντίθετο στο ασαφές, μάλλον θα είναι κάτι εξίσου ασαφές…

«…δουλεύουμε για μια ευρύτερη συμμαχία των ευρωπαϊκών λαών» Το πέτυχα! Ακούγεται ωραία όμως. Αν κάποιος δεν μας γνωρίζει κιόλας, μπορεί να περάσει ντούκου και το «δουλεύουμε». Ας μη γκρινιάζω όμως, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το σύνηθες «αγωνιζόμαστε» και ειδικά εκείνο το «παλεύουμε».

«Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και επιδιώκουμε πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» Πραγματική όμως, έτσι; Όχι τίποτα γιαλαντζί, ντεμέκ!

«Η χώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα…» Νομίζω είναι το μόνο σοβαρό αίτημα σε ολόκληρο το δελτίο τύπου. Βέβαια δεν έχει άμεση σχέση με το σχέδιο Ντράγκι, αλλά…

«…και η τρικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να επαφίεται στις διαθέσεις της κ. Μέρκελ» Είναι μια ακόμα ωραία γέφυρα για να κλείσουμε κτυπώντας πάλι την «τρικομματική κυβέρνηση». Κάπως σαν τα συνθήματα του Αστέρα Εξαρχείων που όλα καταλήγουν στο «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»!

Τελικά το προηγηθέν «σχετικά» πόσο σχετικό ήταν;