Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jun 202013
 

OikolKinKozanisΟικολογική Κίνηση Κοζάνης: Συνωμοσιολογία και φαρισαϊσμός απέναντι σε επιστημονικά στοιχεία

Η νέα  μελέτη της Greenpeace με τίτλο «το ανθρώπινο κόστος της λιγνιτικής ρύπανσης» που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και αφορά ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς της Ευρώπης έκανε αίσθηση διεθνώς. Οι  τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τις πολλαπλές επιπτώσεις από τη χρήση των ρυπογόνων στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκαν τόσο σε πραγματικές καταγραφές ασθενειών, όσο και σε αξιόπιστους μεθόδους υπολογισμού  και πρόβλεψης.

Στην Ευρώπη η μελέτη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει και  να διευρύνει την περσινή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και φυσικά αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα. Στην Κοζάνη καταδικάστηκε πριν καλά καλά δημοσιευτεί !  Οι γνωστοί …πανεπιστήμονες συνδικαλιστές του Σπάρτακου σε συνεργασία με τοπικούς δημοσιογράφους την απέρριψαν με μια μονοκοντυλιά, βάζοντας φυσικά και τη γνωστή σάλτσα περί διεθνών πρακτόρων που επιβουλεύονται τον τόπο μας, την άσπιλον και αμόλυντον 5η μονάδα της ΔΕΗ κλπ κλπ.

Continue reading »

 Posted by at 1:43 am
Apr 112013
 

Ekd_TEI_posterΕκδήλωση στο ΤΕΙ Αθηνών – Πέμπτη 11/04/2013

Εισηγητές:

Κ. Κατώπης (Συντονιστής Θεματικής Ομάδας Κλιματικής Αλλαγής & Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων)
“Οι εξελίξεις στην ενέργεια – Η Ευρώπη μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις” (αρχείο video)

Τ. Γρηγορίου (υπεύθυνος για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας της Greenpeace):
“Κλιματικές αλλαγές και ενέργεια: Ο δρόμος προς μία ενεργειακή επανάσταση” (αρχείο pdf)

Κ. Γκαράκης (Ενεργειακός Μηχανικός, ThinkΠ):
“Θεσμικό πλαίσιο – επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.” (αρχείο pdf)

Την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής κ. Π. Αξαόπουλος.

Βίντεο από την εκδήλωση: 1, 2, 3, 4, 5

 Posted by at 5:51 pm
Dec 102012
 

Απόφαση του 9ου Τακτικού Συνεδρίου

(Λαμία, 7-9 Δεκέμβρη 2012)

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ που συγκεντρωθήκαμε στην Λαμία για το ετήσιο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε όσους και όσες μοιράζονται τις Πράσινες αξίες και πολιτικές να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο, που θα εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις.

Για να συμβάλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση –ανανεώνοντας κι εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα

Για να μην μεταφέρουμε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό -κι όχι μόνο- χρέος στα παιδιά μας. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών.

Continue reading »

 Posted by at 3:22 pm
Nov 162012
 

The hard core of political ecology includes issues related to:

  • Protection of the environment
  • Sustainability and viability
  • Human Rights
  • The support and promotion of the principles of non-violence

Policies on these issues should hold together and run throughout our political decisions and goals.

Continue reading »

Nov 162012
 
(Κείμενο πολιτικού διαλόγου ενόψει του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων)

Εισαγωγικά

Ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής οικολογίας περιέχει ζητήματα που σχετίζονται με:

την προστασία του περιβάλλοντος,
την αειφορία και τη βιωσιμότητα,
τα ανθρώπινα δικαιώματα,
την υπεράσπιση και προώθηση των αρχών της μη-βίας

Οι πολιτικές για αυτά τα ζητήματα οφείλουν να διαπερνούν και να συνέχουν τις διάφορες πολιτικές μας αποφάσεις και επιδιώξεις.

Κλιματική Αλλαγή

Από αυτή τη σκοπιά (και όχι μόνο), η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και το φυσικό περιβάλλον στο παγκόσμιο επίπεδο. Σχετίζεται άμεσα με τα προτάγματα της οικολογίας καθώς θέτει τα όρια και το περιεχόμενο της ανάπτυξης, τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Η ανάγκη για άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου με στόχο το 80% μέχρι το 2050, συνεπάγεται βαθιές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών με κύριους πυλώνες την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα.

Ταυτόχρονα όμως το κλιματικό κριτήριο θα πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα χάραξης πολιτικής σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθώς είναι πλέον σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αναστρέψιμη, η προσπάθεια στρέφεται αφενός στον περιορισμό της και αφετέρου στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της.

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται επείγουσες παρεμβάσεις και στην κοινωνική πολιτική, ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των αλλαγών και στήριξης των πληττόμενων ανθρώπων αλλά και οικοσυστημάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στη σημερινή συγκυρία θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία τεσσάρων ζητημάτων και να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά έχοντας πάντα κατά νου αυτόν το σκληρό πυρήνα πολιτικής που προαναφέραμε.

Continue reading »

Jul 222010
 

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου, από 10/07/10 μέχρι 19/7/10. Μερικά σχόλια για αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου που θεωρώ ως απολύτως αναγκαίες, αλλά το πόσο θα είναι αποτελεσματικές είναι το ζητούμενο.
Continue reading »