Jun 192014
 

PForum_logoFES_logo

Την Τετάρτη 25.06.2014, με την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Friedrich Ebert, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ως ομιλητή τον οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής της ομάδας πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2011-2014, Philippe Legrain. Ο Philippe Legrain έγινε ευρύτερα γνωστός για την έντονη κριτική που άσκησε, που οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Legrain θα παρουσιάσει τα βασικά επιχειρήματα του νέου του βιβλίου European Spring. Why our Economies and Politics are in a MessAnd How to Put them Right και θα μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία του από την κρίση της ευρωζώνης με το ελληνικό κοινό.

Το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών αντανακλά την βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, στην οποία βυθίζουν την Ευρώπη η λιτότητα και η ύφεση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ήττα των προοδευτικών δυνάμεων σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής ατζέντας και της ουσιαστικής διαφοροποίησης από την επωδό των συντηρητικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η τολμηρή σύνθεση ιδεών, προγραμμάτων και προσώπων παραμένει αναγκαίο βήμα για την ανανέωση του προοδευτικού χώρου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με αυτήν τη φιλοδοξία, τα πολιτικά κόμματα «Δράση», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», «Φιλελεύθερη Συμμαχία» και οι πολιτικές κινήσεις «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά», «Π80» και «ThinkΠ» ιδρύσαμε το «Προοδευτικό Φόρουμ» ως μία πλατφόρμα διαλόγου και προώθησης προγραμματικών συγκλίσεων που περιλαμβάνει την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Οικολογία. Κάναμε το πρώτο βήμα διοργανώνοντας με επιτυχία ένα διήμερο πολιτικού διαλόγου στις 18-19 Ιανουαρίου 2014 στο Γκάζι. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε.

Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής  Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ θα σχολιάσουν οι Αρίστος Δοξιάδης (συγγραφέας, οικονομολόγος) και ο Παναγιώτης Βλάχος (σύμβουλος δημόσιας πολιτικής, ιδρυτικό μέλος «Μπροστά»). Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25.06.2014, στις 19.00’ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Περισσότερες πληροφορίες για τον κεντρικό ομιλητή: http://www.philippelegrain.com

 Posted by at 1:19 pm
Feb 062014
 

GreenFlowΤο ThinkΠ, είναι μια ομάδα πολιτικού προβληματισμού στο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Ως τέτοια δεν την αφορούν διεργασίες για εκλογικές συνεργασίες,. Με έκπληξη είδαμε στα ΜΜΕ σημερινά δημοσιεύματα κατά τα οποία φερόμασταν να έχουμε συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ υπό τον Φ. Κουβέλη “για τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου”. Σε μια τέτοια συνεδρίαση όχι μόνο δε συμμετείχαμε, αλλά ούτε καν γνωρίζαμε για την πραγματοποίηση της.

Σημειώνουμε ότι πολλά από τα μέλη μας συμμετέχουν στην ίδρυση του κόμματος Ευρώπη – Οικολογία, που το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη παρουσίαση του (Bios, Πειραιώς 8, Κεραμεικός, 6μμ).

 Posted by at 1:39 pm
Jan 192014
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ομάδα ThinkΠ, μία ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης για τον πολιτισμό, την παιδεία και την πολιτική οικολογία, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός σύγχρονου ανοικτού κόμματος πολιτών. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ιδρύουμε το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία.

Η Ευρώπη – Οικολογία δημιουργείται μεταξύ άλλων:

  • για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτή που περιγράφεται ως «έξυπνη» ανάπτυξη,
  • για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν.

Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Continue reading »

Dec 112013
 

Τα πολιτικά κόμματα «Δράση» και «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», οι κινήσεις πολιτών «Δυναμική Ελλάδα», «Δίκτυο Π80», «ThinkΠ» και «Μπροστά» θα συνδιοργανώσουμε το διήμερο 18 & 19 Ιανουαρίου 2014 ανοιχτή διημερίδα πολιτικού διαλόγου στην περιοχή του Κεραμεικού, στην Αθήνα.  Η πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη θετική ανταπόκριση των παραπάνω φορέων στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η κοινότητα «Μπροστά» στα μέσα Ιουλίου.

Continue reading »

 Posted by at 2:01 pm
Dec 082013
 

AngryCowΟι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον αγροτικό λαϊκισμό και τη λαϊκίστικη δημοσιογραφία που φουντώνει όλο και πιο συχνά καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές. Η Πολιτική Κίνηση ThinkΠ αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο προστατευτισμός στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα στο γάλα –λάδι-ψωμί. Αν μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, πρέπει να συμφωνήσουμε αρχικά για τις αδυναμίες μας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Να συμφωνήσουμε για αυτά που είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε.

Continue reading »

 Posted by at 3:53 pm
Dec 042013
 

DrugsMoney2Ο χώρος της υγείας αποτελεί πεδίο απίστευτης σπατάλης δημοσίου χρήματος. Η οργάνωση των Κέντρων Υγείας και τον Νοσοκομείων έχει γίνει με κριτήρια εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας κι όχι με βάση την εξυπηρέτηση του πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Η ανάγκη για επανασχεδίαση των μονάδων υγείας είναι άμεση και θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά αγνοώντας τις φωνές των λαϊκιστών που στην πραγματικότητα υπερασπίζονται κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Στο χώρο του φαρμάκου η σπατάλη έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε 9 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 4πλασιάστηκε !!! (από 1,3 δις έφτασε τα 5,1 δις). Κι όλα αυτά τα φάρμακα που καταναλώνουμε χωρίς να μας χρειάζονται, είναι εις βάρος της υγείας μας αλλά και εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Continue reading »

 Posted by at 10:17 pm
Nov 262013
 

ThinkΠ_DT_131125_COP19_imgΗ 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία (COP19) που ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της κατάφερε να βρεθεί , για μια ακόμη φορά, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας. Πέρα από κάποιες μικρές επιμέρους προόδους σε τεχνικά θέματα, στην πραγματικότητα κατέγραψε ένα πισωγύρισμα εξαιτίας της απροθυμίας του ανεπτυγμένου κυρίως κόσμου να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της υποταγής των κυβερνήσεών του στα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών.

Continue reading »

 Posted by at 11:02 am
Oct 172013
 

Παρακολουθούμε με προσοχή την πρωτοβουλία των 58 «για μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την ανάγκη για μια ριζική και δημοκρατική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Παρόλο που διερωτόμαστε αν μπορεί να προκύψει  νέος πολιτικός οργανισμός  δίχως ρήξη με το παρελθόν, κρίνουμε αυτή την πρωτοβουλία κατ’ αρχήν θετική.

Όπως είχαμε αναφέρει σε διακήρυξή μας πριν από ένα περίπου χρόνο «…Οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να μην αλλάξει τίποτα, ενώ οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις γίνονται απρόθυμα, σπασμωδικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Η έλλειψη διαβούλευσης με τους πολίτες και η διαρκής επίκληση του εξαναγκασμού από τους “ξένους” (και με τη βοήθεια της αντιπολιτευτικής δημαγωγίας), έχουν στόχο τον «εξαγνισμό» των μέχρι τώρα διαχειριστών της εξουσίας και αποτέλεσμα την αύξηση του αντι-ευρωπαϊσμού και του εθνικισμού.» (http://thinkpi.gr/?page_id=2)

Οι πολίτες αρνούνται να πιστέψουν την ανασύνθεση του παλαιοκομματικού συστήματος, παρ’ όλες τις εκδοχές του με σημαντικά νέα πρόσωπα. Αρνούνται να του δώσουν κι άλλη παράταση χρόνου εκλέγοντας απλά κάποια σημαντικά πρόσωπα  στις Ευρωεκλογές. Σαφώς το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι το ίδιο μετά τις Ευρωεκλογές . Υπάρχει άμεση ανάγκη για ένα νέο κόμμα που θα καλύπτει το κενό ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναδιάταξη θα πρέπει να ενισχύσει τον φεντεραλισμό, την πολιτική οικολογία, την αλληλέγγυα οικονομία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, να ενσωματώσει τις οικολογικές αξίες και το στόχο της βιωσιμότητας σε όλο το φάσμα των επιμέρους πολιτικών και να επαναπροσδιορίσει  εκ νέου τις σχέσεις  του πολίτη με τη Διοίκηση.

Continue reading »

 Posted by at 5:15 pm
Sep 232013
 

StopFascism_Color_smallΗ κίνηση πολιτικής οικολογίας ThinkΠ ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών ως συμβολή για ένα ευρύ μέτωπο με αντιφασιστικό χαρακτήρα με κεντρική ιδέα, στις 28 Οκτωβρίου 2013 να πούμε ένα πραγματικό αντιφασιστικό ΟΧΙ, ένα ΟΧΙ ειρηνικό και δημοκρατικό με δράσεις προσανατολισμένες στον πολιτισμό και στην παιδεία. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι η πρόταση έλαβε γρήγορα σημαντική υποστήριξη πολιτών που υπερέβη τα όρια των πολιτικών χώρων.

Το κείμενο αυτό με τις πρώτες 300 υπογραφές το απευθύνουμε ως ανοιχτή επιστολή προς:

-τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-τον Πρωθυπουργό
-τα πολιτικά κόμματα (πλην βεβαίως της Χ.Α.)
-το Υπουργείο Παιδείας
-το Υπουργείο Πολιτισμού

και ζητάμε υποστήριξη γι αυτή μας την πρωτοβουλία από

-την Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-την Ελληνική Εταιρεία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
-τη Διεθνή Αμνηστία
-το Δίκτυο καταγραφής κρουσμάτων ρατσιστικής βίας
-την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
-την ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ
-την ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

 Posted by at 12:21 pm
Sep 192013
 

Όλοι εμείς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, οι πολίτες που θέλουμε να ζήσουμε σε μια δημοκρατική χώρα, που δεν θέλουμε στην οικονομική κρίση να προστεθεί και η επικράτηση του φασισμού και να φοβόμαστε ακόμα και να μιλήσουμε, αντιτασσόμαστε στο φασισμό και στον κάθε μορφής ολοκληρωτισμό με όλα τα δημοκρατικά και μη-βίαια μέσα που διαθέτουμε. Η απάντηση στο μίσος και τη βία δεν μπορεί να είναι περισσότερο μίσος και βία. Ταυτόχρονα η απάθεια και η αδράνεια δεν οδηγούν στην εκτόνωση, αλλά στην ενθάρρυνση των εχθρών της δημοκρατίας και στην παραπέρα απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Καλούμε τους και τις πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση σε μια πλατιά καμπάνια για να αφιερωθεί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία και αλλού σε ένα μήνυμα ενωτικό, μη βίαιο, που θα αντιτίθεται στις σύγχρονες μορφές φασισμού (ΧΑ).

Συλλογή υπογραφών ΕΔΩ.

 Posted by at 1:41 pm