Jan 192014
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ομάδα ThinkΠ, μία ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης για τον πολιτισμό, την παιδεία και την πολιτική οικολογία, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός σύγχρονου ανοικτού κόμματος πολιτών. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ιδρύουμε το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία.

Η Ευρώπη – Οικολογία δημιουργείται μεταξύ άλλων:

  • για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτή που περιγράφεται ως «έξυπνη» ανάπτυξη,
  • για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν.

Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Continue reading »

Nov 262013
 

ThinkΠ_DT_131125_COP19_imgΗ 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία (COP19) που ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες της κατάφερε να βρεθεί , για μια ακόμη φορά, πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας. Πέρα από κάποιες μικρές επιμέρους προόδους σε τεχνικά θέματα, στην πραγματικότητα κατέγραψε ένα πισωγύρισμα εξαιτίας της απροθυμίας του ανεπτυγμένου κυρίως κόσμου να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της υποταγής των κυβερνήσεών του στα συμφέροντα των μεγαλύτερων βιομηχανικών ρυπαντών.

Continue reading »

 Posted by at 11:02 am
Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jun 202013
 

OikolKinKozanisΟικολογική Κίνηση Κοζάνης: Συνωμοσιολογία και φαρισαϊσμός απέναντι σε επιστημονικά στοιχεία

Η νέα  μελέτη της Greenpeace με τίτλο «το ανθρώπινο κόστος της λιγνιτικής ρύπανσης» που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και αφορά ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς της Ευρώπης έκανε αίσθηση διεθνώς. Οι  τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τις πολλαπλές επιπτώσεις από τη χρήση των ρυπογόνων στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκαν τόσο σε πραγματικές καταγραφές ασθενειών, όσο και σε αξιόπιστους μεθόδους υπολογισμού  και πρόβλεψης.

Στην Ευρώπη η μελέτη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει και  να διευρύνει την περσινή έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και φυσικά αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα. Στην Κοζάνη καταδικάστηκε πριν καλά καλά δημοσιευτεί !  Οι γνωστοί …πανεπιστήμονες συνδικαλιστές του Σπάρτακου σε συνεργασία με τοπικούς δημοσιογράφους την απέρριψαν με μια μονοκοντυλιά, βάζοντας φυσικά και τη γνωστή σάλτσα περί διεθνών πρακτόρων που επιβουλεύονται τον τόπο μας, την άσπιλον και αμόλυντον 5η μονάδα της ΔΕΗ κλπ κλπ.

Continue reading »

 Posted by at 1:43 am
May 192013
 

Αξιότιμη/ε κυρία/κύριε Ευρωβουλευτή,

Ενόψει της ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί της έκθεσης Reul στις 21 Μαΐου σας καλούμε να υποστηρίξετε την προτεινόμενη τροποποίηση 1 στην παράγραφο 1, με την οποία θα ζητείται από την Επιτροπή αφενός η θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ το 2030 και αφετέρου οι στόχοι αυτοί να είναι στο επίπεδο της διείσδυσης ΑΠΕ 40-45%.

Continue reading »

 Posted by at 3:32 am
Apr 112013
 

Ekd_TEI_posterΕκδήλωση στο ΤΕΙ Αθηνών – Πέμπτη 11/04/2013

Εισηγητές:

Κ. Κατώπης (Συντονιστής Θεματικής Ομάδας Κλιματικής Αλλαγής & Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων)
“Οι εξελίξεις στην ενέργεια – Η Ευρώπη μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις” (αρχείο video)

Τ. Γρηγορίου (υπεύθυνος για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας της Greenpeace):
“Κλιματικές αλλαγές και ενέργεια: Ο δρόμος προς μία ενεργειακή επανάσταση” (αρχείο pdf)

Κ. Γκαράκης (Ενεργειακός Μηχανικός, ThinkΠ):
“Θεσμικό πλαίσιο – επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.” (αρχείο pdf)

Την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής κ. Π. Αξαόπουλος.

Βίντεο από την εκδήλωση: 1, 2, 3, 4, 5

 Posted by at 5:51 pm
Nov 162012
 
(Κείμενο πολιτικού διαλόγου ενόψει του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων)

Εισαγωγικά

Ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής οικολογίας περιέχει ζητήματα που σχετίζονται με:

την προστασία του περιβάλλοντος,
την αειφορία και τη βιωσιμότητα,
τα ανθρώπινα δικαιώματα,
την υπεράσπιση και προώθηση των αρχών της μη-βίας

Οι πολιτικές για αυτά τα ζητήματα οφείλουν να διαπερνούν και να συνέχουν τις διάφορες πολιτικές μας αποφάσεις και επιδιώξεις.

Κλιματική Αλλαγή

Από αυτή τη σκοπιά (και όχι μόνο), η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και το φυσικό περιβάλλον στο παγκόσμιο επίπεδο. Σχετίζεται άμεσα με τα προτάγματα της οικολογίας καθώς θέτει τα όρια και το περιεχόμενο της ανάπτυξης, τη βιωσιμότητα στη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Η ανάγκη για άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου με στόχο το 80% μέχρι το 2050, συνεπάγεται βαθιές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών με κύριους πυλώνες την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα.

Ταυτόχρονα όμως το κλιματικό κριτήριο θα πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα χάραξης πολιτικής σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθώς είναι πλέον σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αναστρέψιμη, η προσπάθεια στρέφεται αφενός στον περιορισμό της και αφετέρου στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της.

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται επείγουσες παρεμβάσεις και στην κοινωνική πολιτική, ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των αλλαγών και στήριξης των πληττόμενων ανθρώπων αλλά και οικοσυστημάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στη σημερινή συγκυρία θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία τεσσάρων ζητημάτων και να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά έχοντας πάντα κατά νου αυτόν το σκληρό πυρήνα πολιτικής που προαναφέραμε.

Continue reading »