May 012016
 

Ο όμιλος πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ διοργάνωσε τη Δευτέρα 25/4/2016 εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Προβλήματα και καλές πρακτικές,, στο χώρο του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης “Myrtillo café”.

Μέρος Πρώτο

  • Εισαγωγή, Νίκος Μυλωνάς (ThinkΠ)
  • «Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».: Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Μέρος Δεύτερο

  • «Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας μέσα από την ενεργοποίηση των δικτύων του κοινωνικού κεφαλαίου»: Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου

Μέρος Τρίτο

  • «Κοινωνική Οικονομία: Εκτός από δίκαιη, είναι και βιώσιμη;» Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

Μέρος Τέταρτο

  • «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αναπτυξιακό ή κοινωνικό εργαλείο;» Γιάννος Μητσός (κοινότητα Μπροστά)

Μέρος Πέμπτο

  • «Αγροδιατροφή: Η κοινωνική οικονομία να προτάξει τις αξίες της» Δημήτρης Παπακωνσταντίνου (Ευρώπη – Οικολογία)
  • «Σχολιασμός και συμπεράσματα» Δημήτρης Σωτηρόπουλος Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παν/μίου Αθήνας
 Posted by at 12:19 pm
Apr 242016
 

Ekd_SocEco_posterΟ όμιλος πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ διοργανώνει εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Προβλήματα και καλές πρακτικές, τη Δευτέρα 25/4/2016, 19.00-21.30, στο χώρο του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης “Myrtillo café”, Λάμψα & Τριφυλλίας (Αμπελόκηποι), σταθμός του μετρό Πανόρμου.

Continue reading »

 Posted by at 12:12 am
Jan 192014
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ομάδα ThinkΠ, μία ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης για τον πολιτισμό, την παιδεία και την πολιτική οικολογία, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός σύγχρονου ανοικτού κόμματος πολιτών. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ιδρύουμε το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία.

Η Ευρώπη – Οικολογία δημιουργείται μεταξύ άλλων:

  • για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτή που περιγράφεται ως «έξυπνη» ανάπτυξη,
  • για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν.

Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Continue reading »

Dec 082013
 

AngryCowΟι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον αγροτικό λαϊκισμό και τη λαϊκίστικη δημοσιογραφία που φουντώνει όλο και πιο συχνά καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές. Η Πολιτική Κίνηση ThinkΠ αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο προστατευτισμός στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα στο γάλα –λάδι-ψωμί. Αν μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, πρέπει να συμφωνήσουμε αρχικά για τις αδυναμίες μας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Να συμφωνήσουμε για αυτά που είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε.

Continue reading »

 Posted by at 3:53 pm
Dec 042013
 

DrugsMoney2Ο χώρος της υγείας αποτελεί πεδίο απίστευτης σπατάλης δημοσίου χρήματος. Η οργάνωση των Κέντρων Υγείας και τον Νοσοκομείων έχει γίνει με κριτήρια εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας κι όχι με βάση την εξυπηρέτηση του πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Η ανάγκη για επανασχεδίαση των μονάδων υγείας είναι άμεση και θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά αγνοώντας τις φωνές των λαϊκιστών που στην πραγματικότητα υπερασπίζονται κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Στο χώρο του φαρμάκου η σπατάλη έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε 9 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 4πλασιάστηκε !!! (από 1,3 δις έφτασε τα 5,1 δις). Κι όλα αυτά τα φάρμακα που καταναλώνουμε χωρίς να μας χρειάζονται, είναι εις βάρος της υγείας μας αλλά και εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Continue reading »

 Posted by at 10:17 pm
Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jul 162013
 

hypocrisyΈνα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και στις περιπτώσεις οργανισμών που κατά καιρούς ηγήθηκαν άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα, αυτοί ‘ξηλώθηκαν’ για να μπουν στη θέση τους κομματικά στελέχη, τις περισσότερες φορές αποτυχόντες υποψήφιοι πολιτευτές (πρώην νομάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές κλπ), καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας. Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει δυστυχώς και η ΔΗΜΑΡ, η οποία όσο ήταν στην κυβέρνηση, αντί να προωθήσει ένα ανοιχτό σύστημα διακυβέρνησης υπερασπίστηκε και υπηρέτησε την αναχρονιστική λογική του παλαιοκομματικού κράτους. Ευθύνη έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς είναι απρόθυμη να προωθήσει οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή και να συγκρουστεί με τα πάσης φύσεως συντεχνιακά συμφέροντα, βολευόμενη στην καταγγελία των μνημονίων.

Continue reading »

 Posted by at 4:46 pm
Jun 172013
 
  • GreenFlowΟ «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ έγινε με τρόπο αυταρχικό. Η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή με Διατάγματα, είναι αυταρχική διακυβέρνηση με δημοκρατικό μανδύα. Πλήττει ευθέως την Δημοκρατία και διαφωνούμε κάθετα. Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Εξ άλλου, ο Σαμαράς που κατηγορεί για αδράνεια τον Μανιτάκη, τι έκανε γι’ αυτό επί ενάμισι χρόνο; Όταν για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις θέσεις ευθύνης είχε συμφωνήσει με το 5-2-1, τι ακριβώς μεταρρύθμιση έκανε; Γιατί δεν αντιτάχθηκε στο πελατειακό κράτος; Δεν πιστεύουμε ότι σαν άλλος Σαούλ είδε στον δρόμο για την Δαμασκό το φως της μεταρρύθμισης και ξαφνικά έγινε πιστός της. Εχουμε κάθε δικαίωμα να καταγγέλουμε την πράξη του σαν πράξη εκτροπής και ταυτόχρονα δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνηστα παχιά λόγια περί μεταρρύθμισης. Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ είναι δύναμη του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος και δύναμη αδράνειας. Continue reading »

 Posted by at 1:09 am
Apr 042013
 

20101001-madonna-daniel-cohn-bendit-philippe-manoeuvre-canal+Η ομάδα ThinkΠ είναι ομάδα πολιτικού προβληματισμού στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Σήμερα, πέρα από στενά κομματικά όρια, επιθυμούμε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Ευρώπης με βιώσιμη ανάπτυξη. Κατανοούμε πως είναι αναγκη για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου στην Ελλάδα με πολιτικό πρόγραμμα πράσινο και φεντεραλιστικό, θα μπορούσε να είναι ένας ελπιδοφόρος προσανατολισμός.

Με έντονη ανησυχία βλέπουμε -και υφιστάμεθα- όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη:

Continue reading »

Dec 102012
 

Απόφαση του 9ου Τακτικού Συνεδρίου

(Λαμία, 7-9 Δεκέμβρη 2012)

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ που συγκεντρωθήκαμε στην Λαμία για το ετήσιο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε όσους και όσες μοιράζονται τις Πράσινες αξίες και πολιτικές να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο, που θα εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις.

Για να συμβάλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση –ανανεώνοντας κι εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα

Για να μην μεταφέρουμε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό -κι όχι μόνο- χρέος στα παιδιά μας. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών.

Continue reading »

 Posted by at 3:22 pm