Jun 192014
 

PForum_logoFES_logo

Την Τετάρτη 25.06.2014, με την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Friedrich Ebert, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ως ομιλητή τον οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής της ομάδας πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2011-2014, Philippe Legrain. Ο Philippe Legrain έγινε ευρύτερα γνωστός για την έντονη κριτική που άσκησε, που οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Legrain θα παρουσιάσει τα βασικά επιχειρήματα του νέου του βιβλίου European Spring. Why our Economies and Politics are in a MessAnd How to Put them Right και θα μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία του από την κρίση της ευρωζώνης με το ελληνικό κοινό.

Το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών αντανακλά την βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, στην οποία βυθίζουν την Ευρώπη η λιτότητα και η ύφεση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ήττα των προοδευτικών δυνάμεων σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής ατζέντας και της ουσιαστικής διαφοροποίησης από την επωδό των συντηρητικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η τολμηρή σύνθεση ιδεών, προγραμμάτων και προσώπων παραμένει αναγκαίο βήμα για την ανανέωση του προοδευτικού χώρου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με αυτήν τη φιλοδοξία, τα πολιτικά κόμματα «Δράση», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», «Φιλελεύθερη Συμμαχία» και οι πολιτικές κινήσεις «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά», «Π80» και «ThinkΠ» ιδρύσαμε το «Προοδευτικό Φόρουμ» ως μία πλατφόρμα διαλόγου και προώθησης προγραμματικών συγκλίσεων που περιλαμβάνει την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Οικολογία. Κάναμε το πρώτο βήμα διοργανώνοντας με επιτυχία ένα διήμερο πολιτικού διαλόγου στις 18-19 Ιανουαρίου 2014 στο Γκάζι. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε.

Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής  Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ θα σχολιάσουν οι Αρίστος Δοξιάδης (συγγραφέας, οικονομολόγος) και ο Παναγιώτης Βλάχος (σύμβουλος δημόσιας πολιτικής, ιδρυτικό μέλος «Μπροστά»). Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25.06.2014, στις 19.00’ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Περισσότερες πληροφορίες για τον κεντρικό ομιλητή: http://www.philippelegrain.com

 Posted by at 1:19 pm
Jan 192014
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ομάδα ThinkΠ, μία ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης για τον πολιτισμό, την παιδεία και την πολιτική οικολογία, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός σύγχρονου ανοικτού κόμματος πολιτών. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ιδρύουμε το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία.

Η Ευρώπη – Οικολογία δημιουργείται μεταξύ άλλων:

  • για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτή που περιγράφεται ως «έξυπνη» ανάπτυξη,
  • για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν.

Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Continue reading »

Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jul 112013
 

amanita-lampionaria-icon

Μας χωρίζουν πλέον κάποιοι μήνες από τις Ευρωεκλογές του 2014 και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο πυκνώνουν οι ανησυχίες για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βιώνουμε μια πρωτοφανή πολυ-κρίση του Eυρωπαϊκού Νότου και ολόκληρης της Ευρώπης: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Παρά τα όποια θετικά βήματα, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Με την κρίση κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη ενώ παραγκωνίζονται εκείνα που τα ενώνουν. Οι πολίτες των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πληρώνουν τα λάθη των εταίρων τους, ενώ οι πολίτες της περιφέρειας θέλουν περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, κι όλοι μαζί δυσφορούν με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα απειλείται ευθέως.

Continue reading »

 Posted by at 10:15 pm
Jun 092013
 

Η πρόσφατη απονομή του βραβείου “Ευρωπαίος Ηγέτης 2013” στους Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Γκι Βέρχοφσταντ, μετά από πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλους εμάς που πιστεύουμε στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Δείχνει ότι το όραμα για τις “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” έχει ευρεία απήχηση στους πολίτες της ΕΕ και αξίζει τον κόπο να το προωθήσουμε, ιδιαίτερα απέναντι στο αυξανόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού / αντιευρωπαϊσμού.

Continue reading »

 Posted by at 12:35 am
Jun 072013
 

Τα βίντεο από την εκδήλωση του ThinkΠ για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη (06/06/2013 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών)

Εισαγωγή: Παρουσίαση του ThinkΠ – αφιέρωση της εκδήλωσης στη μνήμη του Γιώργου Γλυνού.

Continue reading »

 Posted by at 12:45 am
May 302013
 
3drawingEVENT6_5_13την Πέμπτη 6 Ιουνίου, 7:30 μμ,
στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60

Θα μιλήσουν οι:

Isabelle Durant, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής των Πρασίνων/ΕΕΣ και μέλος της ομάδας Spinelli,

Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας & Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τ. υπουργός,

Ρένα Χόπλαρου, μέλος της Πρωτοβουλίας στην Κύπρο «Μένουμε Ευρώπη»,

Αντώνης Τριφύλλης, πρώην διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Μελίττα Γκουρτσογιάννη, μέλος του thinkΠ.

Συντονίζει ο Αλέξανδρος Αποστόλου, μέλος του thinkΠ.

Continue reading »

 Posted by at 2:19 am
May 192013
 

Αξιότιμη/ε κυρία/κύριε Ευρωβουλευτή,

Ενόψει της ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί της έκθεσης Reul στις 21 Μαΐου σας καλούμε να υποστηρίξετε την προτεινόμενη τροποποίηση 1 στην παράγραφο 1, με την οποία θα ζητείται από την Επιτροπή αφενός η θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ το 2030 και αφετέρου οι στόχοι αυτοί να είναι στο επίπεδο της διείσδυσης ΑΠΕ 40-45%.

Continue reading »

 Posted by at 3:32 am
Apr 112013
 

Ekd_TEI_posterΕκδήλωση στο ΤΕΙ Αθηνών – Πέμπτη 11/04/2013

Εισηγητές:

Κ. Κατώπης (Συντονιστής Θεματικής Ομάδας Κλιματικής Αλλαγής & Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων)
“Οι εξελίξεις στην ενέργεια – Η Ευρώπη μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις” (αρχείο video)

Τ. Γρηγορίου (υπεύθυνος για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας της Greenpeace):
“Κλιματικές αλλαγές και ενέργεια: Ο δρόμος προς μία ενεργειακή επανάσταση” (αρχείο pdf)

Κ. Γκαράκης (Ενεργειακός Μηχανικός, ThinkΠ):
“Θεσμικό πλαίσιο – επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.” (αρχείο pdf)

Την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής κ. Π. Αξαόπουλος.

Βίντεο από την εκδήλωση: 1, 2, 3, 4, 5

 Posted by at 5:51 pm
Apr 042013
 

20101001-madonna-daniel-cohn-bendit-philippe-manoeuvre-canal+Η ομάδα ThinkΠ είναι ομάδα πολιτικού προβληματισμού στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Σήμερα, πέρα από στενά κομματικά όρια, επιθυμούμε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Ευρώπης με βιώσιμη ανάπτυξη. Κατανοούμε πως είναι αναγκη για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου στην Ελλάδα με πολιτικό πρόγραμμα πράσινο και φεντεραλιστικό, θα μπορούσε να είναι ένας ελπιδοφόρος προσανατολισμός.

Με έντονη ανησυχία βλέπουμε -και υφιστάμεθα- όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη:

Continue reading »