May 012016
 

Ο όμιλος πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ διοργάνωσε τη Δευτέρα 25/4/2016 εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Προβλήματα και καλές πρακτικές,, στο χώρο του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης “Myrtillo café”.

Μέρος Πρώτο

  • Εισαγωγή, Νίκος Μυλωνάς (ThinkΠ)
  • «Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».: Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Μέρος Δεύτερο

  • «Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας μέσα από την ενεργοποίηση των δικτύων του κοινωνικού κεφαλαίου»: Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου

Μέρος Τρίτο

  • «Κοινωνική Οικονομία: Εκτός από δίκαιη, είναι και βιώσιμη;» Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

Μέρος Τέταρτο

  • «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αναπτυξιακό ή κοινωνικό εργαλείο;» Γιάννος Μητσός (κοινότητα Μπροστά)

Μέρος Πέμπτο

  • «Αγροδιατροφή: Η κοινωνική οικονομία να προτάξει τις αξίες της» Δημήτρης Παπακωνσταντίνου (Ευρώπη – Οικολογία)
  • «Σχολιασμός και συμπεράσματα» Δημήτρης Σωτηρόπουλος Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παν/μίου Αθήνας
 Posted by at 12:19 pm
Apr 242016
 

Ekd_SocEco_posterΟ όμιλος πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ διοργανώνει εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Προβλήματα και καλές πρακτικές, τη Δευτέρα 25/4/2016, 19.00-21.30, στο χώρο του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης “Myrtillo café”, Λάμψα & Τριφυλλίας (Αμπελόκηποι), σταθμός του μετρό Πανόρμου.

Continue reading »

 Posted by at 12:12 am
Jun 192014
 

PForum_logoFES_logo

Την Τετάρτη 25.06.2014, με την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Friedrich Ebert, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ως ομιλητή τον οικονομολόγο και πρώην επικεφαλής της ομάδας πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2011-2014, Philippe Legrain. Ο Philippe Legrain έγινε ευρύτερα γνωστός για την έντονη κριτική που άσκησε, που οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Legrain θα παρουσιάσει τα βασικά επιχειρήματα του νέου του βιβλίου European Spring. Why our Economies and Politics are in a MessAnd How to Put them Right και θα μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία του από την κρίση της ευρωζώνης με το ελληνικό κοινό.

Το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών αντανακλά την βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, στην οποία βυθίζουν την Ευρώπη η λιτότητα και η ύφεση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ήττα των προοδευτικών δυνάμεων σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής ατζέντας και της ουσιαστικής διαφοροποίησης από την επωδό των συντηρητικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η τολμηρή σύνθεση ιδεών, προγραμμάτων και προσώπων παραμένει αναγκαίο βήμα για την ανανέωση του προοδευτικού χώρου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με αυτήν τη φιλοδοξία, τα πολιτικά κόμματα «Δράση», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», «Φιλελεύθερη Συμμαχία» και οι πολιτικές κινήσεις «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά», «Π80» και «ThinkΠ» ιδρύσαμε το «Προοδευτικό Φόρουμ» ως μία πλατφόρμα διαλόγου και προώθησης προγραμματικών συγκλίσεων που περιλαμβάνει την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Οικολογία. Κάναμε το πρώτο βήμα διοργανώνοντας με επιτυχία ένα διήμερο πολιτικού διαλόγου στις 18-19 Ιανουαρίου 2014 στο Γκάζι. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε.

Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής  Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ θα σχολιάσουν οι Αρίστος Δοξιάδης (συγγραφέας, οικονομολόγος) και ο Παναγιώτης Βλάχος (σύμβουλος δημόσιας πολιτικής, ιδρυτικό μέλος «Μπροστά»). Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25.06.2014, στις 19.00’ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Περισσότερες πληροφορίες για τον κεντρικό ομιλητή: http://www.philippelegrain.com

 Posted by at 1:19 pm
Jan 192014
 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η ομάδα ThinkΠ, μία ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης για τον πολιτισμό, την παιδεία και την πολιτική οικολογία, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός σύγχρονου ανοικτού κόμματος πολιτών. Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους ιδρύουμε το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία.

Η Ευρώπη – Οικολογία δημιουργείται μεταξύ άλλων:

  • για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αυτή που περιγράφεται ως «έξυπνη» ανάπτυξη,
  • για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με στόχο την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν.

Οφείλουμε να συναντηθούμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις.

Continue reading »

Dec 212013
 

Γιατί πολιτική οικολογία;

1. Σήμερα μπορεί να είμαστε δικαιολογημένα απορροφημένοι από την οικονομική κρίση, όμως η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα είναι πώς θα συνταιριάξει η ευημερία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως η κλιματική αλλαγή, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα το ανθρώπινο είδος.

2. Από την άποψη αυτή, η πολιτική οικολογία είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση του 21ου αιώνα. Ξεπερνά, αλλά και γονιμοποιεί όσα πρόσφεραν τα μεγάλα πολιτικά ρεύματα του 19ου και 20ού αιώνα: ο συντηρητισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός. Το ζήτημα δεν είναι πια αν οι «πράσινοι» είμαστε δεξιοί ή αριστεροί, αλλά πώς η δεξιά και η αριστερά θα γίνουν έγκαιρα όσο πιο «πράσινες» γίνεται.

 

Continue reading »

 Posted by at 1:16 am
Sep 192013
 

Όλοι εμείς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, οι πολίτες που θέλουμε να ζήσουμε σε μια δημοκρατική χώρα, που δεν θέλουμε στην οικονομική κρίση να προστεθεί και η επικράτηση του φασισμού και να φοβόμαστε ακόμα και να μιλήσουμε, αντιτασσόμαστε στο φασισμό και στον κάθε μορφής ολοκληρωτισμό με όλα τα δημοκρατικά και μη-βίαια μέσα που διαθέτουμε. Η απάντηση στο μίσος και τη βία δεν μπορεί να είναι περισσότερο μίσος και βία. Ταυτόχρονα η απάθεια και η αδράνεια δεν οδηγούν στην εκτόνωση, αλλά στην ενθάρρυνση των εχθρών της δημοκρατίας και στην παραπέρα απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Καλούμε τους και τις πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση σε μια πλατιά καμπάνια για να αφιερωθεί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία και αλλού σε ένα μήνυμα ενωτικό, μη βίαιο, που θα αντιτίθεται στις σύγχρονες μορφές φασισμού (ΧΑ).

Συλλογή υπογραφών ΕΔΩ.

 Posted by at 1:41 pm
Jun 072013
 

Τα βίντεο από την εκδήλωση του ThinkΠ για την Ομοσπονδιακή Ευρώπη (06/06/2013 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών)

Εισαγωγή: Παρουσίαση του ThinkΠ – αφιέρωση της εκδήλωσης στη μνήμη του Γιώργου Γλυνού.

Continue reading »

 Posted by at 12:45 am