Dec 212013
 

Γιατί πολιτική οικολογία;

1. Σήμερα μπορεί να είμαστε δικαιολογημένα απορροφημένοι από την οικονομική κρίση, όμως η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα είναι πώς θα συνταιριάξει η ευημερία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως η κλιματική αλλαγή, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα το ανθρώπινο είδος.

2. Από την άποψη αυτή, η πολιτική οικολογία είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση του 21ου αιώνα. Ξεπερνά, αλλά και γονιμοποιεί όσα πρόσφεραν τα μεγάλα πολιτικά ρεύματα του 19ου και 20ού αιώνα: ο συντηρητισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός. Το ζήτημα δεν είναι πια αν οι «πράσινοι» είμαστε δεξιοί ή αριστεροί, αλλά πώς η δεξιά και η αριστερά θα γίνουν έγκαιρα όσο πιο «πράσινες» γίνεται.

 

Continue reading »

 Posted by at 1:16 am
Oct 172013
 

Παρακολουθούμε με προσοχή την πρωτοβουλία των 58 «για μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την ανάγκη για μια ριζική και δημοκρατική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Παρόλο που διερωτόμαστε αν μπορεί να προκύψει  νέος πολιτικός οργανισμός  δίχως ρήξη με το παρελθόν, κρίνουμε αυτή την πρωτοβουλία κατ’ αρχήν θετική.

Όπως είχαμε αναφέρει σε διακήρυξή μας πριν από ένα περίπου χρόνο «…Οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να μην αλλάξει τίποτα, ενώ οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις γίνονται απρόθυμα, σπασμωδικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Η έλλειψη διαβούλευσης με τους πολίτες και η διαρκής επίκληση του εξαναγκασμού από τους “ξένους” (και με τη βοήθεια της αντιπολιτευτικής δημαγωγίας), έχουν στόχο τον «εξαγνισμό» των μέχρι τώρα διαχειριστών της εξουσίας και αποτέλεσμα την αύξηση του αντι-ευρωπαϊσμού και του εθνικισμού.» (http://thinkpi.gr/?page_id=2)

Οι πολίτες αρνούνται να πιστέψουν την ανασύνθεση του παλαιοκομματικού συστήματος, παρ’ όλες τις εκδοχές του με σημαντικά νέα πρόσωπα. Αρνούνται να του δώσουν κι άλλη παράταση χρόνου εκλέγοντας απλά κάποια σημαντικά πρόσωπα  στις Ευρωεκλογές. Σαφώς το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι το ίδιο μετά τις Ευρωεκλογές . Υπάρχει άμεση ανάγκη για ένα νέο κόμμα που θα καλύπτει το κενό ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναδιάταξη θα πρέπει να ενισχύσει τον φεντεραλισμό, την πολιτική οικολογία, την αλληλέγγυα οικονομία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, να ενσωματώσει τις οικολογικές αξίες και το στόχο της βιωσιμότητας σε όλο το φάσμα των επιμέρους πολιτικών και να επαναπροσδιορίσει  εκ νέου τις σχέσεις  του πολίτη με τη Διοίκηση.

Continue reading »

 Posted by at 5:15 pm
Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jun 172013
 
  • GreenFlowΟ «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ έγινε με τρόπο αυταρχικό. Η διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή με Διατάγματα, είναι αυταρχική διακυβέρνηση με δημοκρατικό μανδύα. Πλήττει ευθέως την Δημοκρατία και διαφωνούμε κάθετα. Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Εξ άλλου, ο Σαμαράς που κατηγορεί για αδράνεια τον Μανιτάκη, τι έκανε γι’ αυτό επί ενάμισι χρόνο; Όταν για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις θέσεις ευθύνης είχε συμφωνήσει με το 5-2-1, τι ακριβώς μεταρρύθμιση έκανε; Γιατί δεν αντιτάχθηκε στο πελατειακό κράτος; Δεν πιστεύουμε ότι σαν άλλος Σαούλ είδε στον δρόμο για την Δαμασκό το φως της μεταρρύθμισης και ξαφνικά έγινε πιστός της. Εχουμε κάθε δικαίωμα να καταγγέλουμε την πράξη του σαν πράξη εκτροπής και ταυτόχρονα δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνηστα παχιά λόγια περί μεταρρύθμισης. Ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ είναι δύναμη του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος και δύναμη αδράνειας. Continue reading »

 Posted by at 1:09 am
Dec 102012
 

Απόφαση του 9ου Τακτικού Συνεδρίου

(Λαμία, 7-9 Δεκέμβρη 2012)

 

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ που συγκεντρωθήκαμε στην Λαμία για το ετήσιο Συνέδριό μας αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε όσους και όσες μοιράζονται τις Πράσινες αξίες και πολιτικές να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο, που θα εκφράζει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση με τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές-πολιτικές παρεμβάσεις.

Για να συμβάλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση –ανανεώνοντας κι εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα

Για να μην μεταφέρουμε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό -κι όχι μόνο- χρέος στα παιδιά μας. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών.

Continue reading »

 Posted by at 3:22 pm
Nov 272012
 
Εισήγηση προς το 9ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων (Λαμία 8-9/12/12)

Το κόμμα των Ο.Π. κλείνει δέκα χρόνια ζωής, μέσα στα οποία κερδήθηκαν πολλές μάχες και δημιουργήθηκαν ρεαλιστικές δυνατότητες ανάδειξης των πράσινων ιδεών και προτάσεων. Την τελευταία περίοδο, λόγω των αυξημένων πολιτικών απαιτήσεων που γεννά η τρομερή κρίση που μαστίζει τη χώρα, αναδείχθηκαν και οι μεγάλες αδυναμίες των Ο.Π. που συσσωρεύονταν όλα αυτά τα δέκα χρόνια. Τα εκλογικά αποτελέσματα στις δύο τελευταίες διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις είναι μια σαφής ένδειξη αυτών των προβλημάτων.

Continue reading »

Jun 092012
 
fish-bowl-icon

Τα διλήμματα έχουν τεθεί, όμως οι απαντήσεις κρύβονται…

Τι θα γίνει στις 18 Ιουνίου; Τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει; Θα προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, το κράτος και η παραγωγική βάση; Θα μείνουμε ή όχι στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ορισμένες σαφείς απαντήσεις:

Continue reading »