May 012016
 

Ο όμιλος πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ διοργάνωσε τη Δευτέρα 25/4/2016 εκδήλωση συζήτηση με θέμα: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Προβλήματα και καλές πρακτικές,, στο χώρο του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης “Myrtillo café”.

Μέρος Πρώτο

  • Εισαγωγή, Νίκος Μυλωνάς (ThinkΠ)
  • «Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».: Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Μέρος Δεύτερο

  • «Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας μέσα από την ενεργοποίηση των δικτύων του κοινωνικού κεφαλαίου»: Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου

Μέρος Τρίτο

  • «Κοινωνική Οικονομία: Εκτός από δίκαιη, είναι και βιώσιμη;» Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

Μέρος Τέταρτο

  • «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αναπτυξιακό ή κοινωνικό εργαλείο;» Γιάννος Μητσός (κοινότητα Μπροστά)

Μέρος Πέμπτο

  • «Αγροδιατροφή: Η κοινωνική οικονομία να προτάξει τις αξίες της» Δημήτρης Παπακωνσταντίνου (Ευρώπη – Οικολογία)
  • «Σχολιασμός και συμπεράσματα» Δημήτρης Σωτηρόπουλος Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παν/μίου Αθήνας
 Posted by at 12:19 pm
Dec 042013
 

DrugsMoney2Ο χώρος της υγείας αποτελεί πεδίο απίστευτης σπατάλης δημοσίου χρήματος. Η οργάνωση των Κέντρων Υγείας και τον Νοσοκομείων έχει γίνει με κριτήρια εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας κι όχι με βάση την εξυπηρέτηση του πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Η ανάγκη για επανασχεδίαση των μονάδων υγείας είναι άμεση και θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά αγνοώντας τις φωνές των λαϊκιστών που στην πραγματικότητα υπερασπίζονται κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Στο χώρο του φαρμάκου η σπατάλη έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε 9 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 4πλασιάστηκε !!! (από 1,3 δις έφτασε τα 5,1 δις). Κι όλα αυτά τα φάρμακα που καταναλώνουμε χωρίς να μας χρειάζονται, είναι εις βάρος της υγείας μας αλλά και εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Continue reading »

 Posted by at 10:17 pm
Sep 232013
 

StopFascism_Color_smallΗ κίνηση πολιτικής οικολογίας ThinkΠ ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών ως συμβολή για ένα ευρύ μέτωπο με αντιφασιστικό χαρακτήρα με κεντρική ιδέα, στις 28 Οκτωβρίου 2013 να πούμε ένα πραγματικό αντιφασιστικό ΟΧΙ, ένα ΟΧΙ ειρηνικό και δημοκρατικό με δράσεις προσανατολισμένες στον πολιτισμό και στην παιδεία. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι η πρόταση έλαβε γρήγορα σημαντική υποστήριξη πολιτών που υπερέβη τα όρια των πολιτικών χώρων.

Το κείμενο αυτό με τις πρώτες 300 υπογραφές το απευθύνουμε ως ανοιχτή επιστολή προς:

-τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-τον Πρωθυπουργό
-τα πολιτικά κόμματα (πλην βεβαίως της Χ.Α.)
-το Υπουργείο Παιδείας
-το Υπουργείο Πολιτισμού

και ζητάμε υποστήριξη γι αυτή μας την πρωτοβουλία από

-την Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-την Ελληνική Εταιρεία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
-τη Διεθνή Αμνηστία
-το Δίκτυο καταγραφής κρουσμάτων ρατσιστικής βίας
-την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
-την ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ
-την ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

 Posted by at 12:21 pm
Sep 192013
 

Όλοι εμείς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, οι πολίτες που θέλουμε να ζήσουμε σε μια δημοκρατική χώρα, που δεν θέλουμε στην οικονομική κρίση να προστεθεί και η επικράτηση του φασισμού και να φοβόμαστε ακόμα και να μιλήσουμε, αντιτασσόμαστε στο φασισμό και στον κάθε μορφής ολοκληρωτισμό με όλα τα δημοκρατικά και μη-βίαια μέσα που διαθέτουμε. Η απάντηση στο μίσος και τη βία δεν μπορεί να είναι περισσότερο μίσος και βία. Ταυτόχρονα η απάθεια και η αδράνεια δεν οδηγούν στην εκτόνωση, αλλά στην ενθάρρυνση των εχθρών της δημοκρατίας και στην παραπέρα απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Καλούμε τους και τις πολίτες, τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση σε μια πλατιά καμπάνια για να αφιερωθεί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία και αλλού σε ένα μήνυμα ενωτικό, μη βίαιο, που θα αντιτίθεται στις σύγχρονες μορφές φασισμού (ΧΑ).

Συλλογή υπογραφών ΕΔΩ.

 Posted by at 1:41 pm
Sep 192013
 

την 28η οκτωβρίου ας ξαναπούμε πραγματικό ΟΧΙ στο φασισμό!

Σήμερα στις 18 /9/13 έγινε αυτό που φοβόμαστε από καιρό. Η φασιστική βία έφερε έναν νεκρό. Υπήρξαν και άλλοι νεκροί στο παρελθόν που άμεσα ή έμμεσα προκλήθηκαν από φασιστικές ενέργειες, σήμερα όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά: σύμφωνα με τις αστυνομικές πληροφορίες αλλά και τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων πρόκειται για δολοφονία που διαπράχθηκε από προμελετημένη ενέδρα επειδή το θύμα εκφράστηκε σε δημόσιο χώρο κατά της Χρυσής Αυγής. Ο δράστης που έχει συλληφθεί ομολόγησε την πράξη του και παραδέχτηκε ότι είναι μέλος της Χ.Α.

Συμπολίτες δημοκράτες, θα αφήσουμε την τρομοκρατία να περάσει; Θα μείνουμε απαθείς όπως στην Γερμανία του ’30; Συμπολίτες που ψηφίσατε Χ.Α. έχετε πια καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική συμμορία; Οι αστυνομικές και δικαστικές διώξεις είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν είναι αρκετές:

Είναι πια καιρός για ευρύτατο αντιφασιστικό μέτωπο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 am
Jul 242013
 

Bike-blog-one-way-street-002

(Κείμενο διαβούλευσης)

Πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014,  είναι απολύτως απαραίτητο να σκεφτούμε σε βάθος, να αποτυπώσουμε την κατάσταση και τη δυναμική της, να σχηματοποιήσουμε λύσεις, πολιτικές και τελικά το νέο όραμα για την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτοφανή ευρωπαϊκή κρίση, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, κρίση πολλαπλή: οικονομική, δημογραφική, οικολογική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Κατά γενική ομολογία, η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά». Η κοινωνική συνοχή, η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος και η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Continue reading »

 Posted by at 12:07 pm  Tagged with:
Jul 162013
 

hypocrisyΈνα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και στις περιπτώσεις οργανισμών που κατά καιρούς ηγήθηκαν άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα, αυτοί ‘ξηλώθηκαν’ για να μπουν στη θέση τους κομματικά στελέχη, τις περισσότερες φορές αποτυχόντες υποψήφιοι πολιτευτές (πρώην νομάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές κλπ), καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας. Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει δυστυχώς και η ΔΗΜΑΡ, η οποία όσο ήταν στην κυβέρνηση, αντί να προωθήσει ένα ανοιχτό σύστημα διακυβέρνησης υπερασπίστηκε και υπηρέτησε την αναχρονιστική λογική του παλαιοκομματικού κράτους. Ευθύνη έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς είναι απρόθυμη να προωθήσει οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή και να συγκρουστεί με τα πάσης φύσεως συντεχνιακά συμφέροντα, βολευόμενη στην καταγγελία των μνημονίων.

Continue reading »

 Posted by at 4:46 pm
Apr 132013
 

buding-iconNα επιστρέψουν την κρατική χρηματοδότηση στην κοινωνία!

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα χρεοκόπησε. Αλλά πριν χρεοκοπήσει, στις δόξες του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είχε δημιουργήσει μία τρομερή μηχανή διαφθοράς, συναλλαγής και ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο μοντέλο της δικομματικής πολιτικής: Τον μηχανισμό χρηματοδότησης των κομμάτων. Και χρειάζεται να θυμόμαστε συνεχώς ότι τα πολιτικά κόμματα αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό είναι ακόμα πιο μεγάλες οι ευθύνες τους: η διαφθορά και η σήψη τους, ο τρόπος λειτουργίας τους, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους στο Δημοκρατικό πολίτευμα.

Continue reading »

Apr 042013
 

20101001-madonna-daniel-cohn-bendit-philippe-manoeuvre-canal+Η ομάδα ThinkΠ είναι ομάδα πολιτικού προβληματισμού στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής οικολογίας. Σήμερα, πέρα από στενά κομματικά όρια, επιθυμούμε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Ευρώπης με βιώσιμη ανάπτυξη. Κατανοούμε πως είναι αναγκη για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, εν όψει των επόμενων ευρωεκλογών, να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου στην Ελλάδα με πολιτικό πρόγραμμα πράσινο και φεντεραλιστικό, θα μπορούσε να είναι ένας ελπιδοφόρος προσανατολισμός.

Με έντονη ανησυχία βλέπουμε -και υφιστάμεθα- όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη:

Continue reading »